Het huis

Het huis van Jef en Jeanne Ulburghs is gelegen te Heusden-Zolder. Het was Jef en Jeanne hun grootste wens om na hun overlijden ‘Het huis’ een sociale invulling te geven aan dit pand. Met het verleden van Jef Ulburghs als tedere dwarsligger, priester politicus en man van het volk lijkt de oprichting van een inspiratiegroep vanzelfsprekend. De inspiratiegroep, onder leiding van Flor Ory, bestaat uit vrienden, familieleden, mede-geïnspireerden, … Zij zijn samen opzoek gegaan om een invulling te geven aan ‘Het huis’. Concepten als een bezinningshuis, een ontmoetingshuis of vormingshuis passeerden de revue. Na twee jaar brainstormen heeft de inspiratiegroep besloten om, derdejaars studenten sociaal-cultureel werk, te betrekken op dit project.

SAMEN inspireren

Als begin van de samenwerking tussen de studenten sociaal-cultureel werk en de inspiratiegroep heeft er een inspiratiemoment plaats gevonden. De omkadering hiervan werd verzorgd door de studenten met als basis de bijhorende tradities die gangbaar zijn. Hieruit kwamen enkele fundamentele aspecten naar boven. Deze aspecten zullen hun invulling krijgen door de hieronder gestelde vragen.

  • Waarom?

‘Het huis’ moet een erfenis zijn voor de samenleving, waar mensen kunnen samenkomen in een unieke omgeving. De grondgedachte is : van onderuit werken met als functie om te bouwen aan een betere maatschappij voor iedereen. Jef en Jeanne geloofden in een maatschappij die continu in verandering is. De jeugd maakt hier een groot deel van uit. Zij zijn de samenleving van morgen en dat is waar we aan moeten werken! Maar zonder twijfel is het de bedoeling dat elke bevolkingsklasse een omgeving ter beschikking heeft om zich sociaal te engageren.

 

  • Hoe?

‘Het huis’ is een project voor en door mensen. Het moet een invulling krijgen voor mensen die met betrekking op de samenleving iets willen realiseren. Door samen te denken en te werken liggen er tal van wegen open om iets te concretiseren. Het geloof in de opbouw van onderuit is de drijvende kracht achter dit project.

 

 

  • Wat?

Ideeën als een bezinningshuis, een vormingshuis of een ontmoetingshuis kwamen al snel naar boven, als invulling van ‘het huis’. Rekening houdend met de twee voorgaande puntjes zijn er tal van invullingen mogelijk. ‘Het huis’ zal ter beschikking staan voor elk idee met een sociale invalshoek.